Educatie vormt een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden, maar dit is vaak niet zichtbaar. Mede dankzij de samenwerking tussen Dactylis en de vakgroep Ecology & Biodiversity aan de Universiteit Utrecht geven we verschillende cursussen en begeleiden we studenten. Om een u beeld te geven van het werk dat studenten bij ons doen, stellen we hieronder onze huidige stagiaires voor.
Luc Haverhals
Luc Haverhals zit midden in zijn master Environmental Biology aan de Universiteit Utrecht, en volgt bij Dactylis zijn tweede stage. Luc neemt het Landelijk Meetnet Flora (LMF) van de provincie Utrecht onder de loep. Dit terrestrische meetnet bevat PQ’s in verschillende habitattypes, die al twintig jaar op dezelfde locatie en met dezelfde methodiek worden opgenomen. Luc duikt in deze data en probeert trends, signalen en relevante veranderingen aan het licht te brengen door een breed scala aan analyses in te zetten. Dit is belangrijk werk voor de provincie, omdat zij graag inzicht willen in de ontwikkeling van de vegetatie in het beheergebied.
Marijn Filius
Marijn studeert Bos- en Natuurbeheer aan Van Hall Larenstein te Velp. Voor zijn stage is hij bezig met een vlakdekkende vegetatiekartering bij een herstelproject in de Westbroekse Zodden. Staatsbosbeheer heeft hier herstelmaatregelen uitgevoerd om de ontwikkeling van het habitattype blauwgrasland te stimuleren. Om in kaart te brengen of de herstelmaatregelen werken gaat Marijn in het veld aan de slag om de actuele situatie vast te leggen. Naast het maken van de vegetatiekaart zal hij ook alle gegevens in een rapportage vastleggen inclusief een concreet beheeradvies.
Render Woltman
Render is bezig met zijn bachelor biologie aan de Universiteit Utrecht en schrijft bij Dactylis zijn bachelorscriptie. Zijn scriptie gaat over het effect van verschillende maaistrategieën op de biodiversiteit in wegbermen. Aan de hand van monitoringsgegevens bekijkt Render hoeveel invloed maaibeheer heeft op de biodiversiteit, en hij zoekt daarnaast uit of andere factoren als bodemtype of stikstofdepositie wellicht een belangrijkere rol spelen dan het beheer. Hij zal ook het veld in gaan om aanvullende gegevens van bermvegetaties te verzamelen.

Emma van Deelen
Emma volgt de masteropleiding Environmental Biology aan de Universiteit Utrecht. Dactylis begeleidt haar bij het laatste onderdeel, haar scriptie. Hierin kijkt ze naar de toepassing van paludicultuur in veenweidegebied, als alternatief op de huidige landbouwpraktijk. Paludicultuur is niet alleen economisch een interessant alternatief, het kan ook verschillende ecosysteemdiensten bieden. In haar scriptie vergelijkt Emma de toepassingen van veenmos, lisdodde en azolla en beschrijft ze de verschillende ecosysteemdiensten per toepassing. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan is een exemplaar op te vragen. Emma is inmiddels afgestudeerd, van harte gefeliciteerd!
In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Dactylis heeft in samenwerking met Roelf Pot onderzoek- en adviesbureau het MWTL-meetnet voor water en oeverplanten in zoete rijkswateren geëvalueerd. Het hoofddoel van het MWTL-meetnet is de…
De voorbereidingen voor aankomend veldseizoen zijn alweer in volle gang. Toch blikken we ook nog graag terug op de flora- en vegetatiekarteringen van afgelopen jaar, waaronder…
Dit jaar ondersteunen wij Stichting Waterproef voor het tiende jaar op rij bij het in kaart brengen van de macrofyten in het werkgebied van...
In opdracht van Staatsbosbeheer zijn wij namens de coöperatie Natuurmonitoring.nl dit seizoen onder andere bezig te Houtrak. Dit natuurgebied ligt aan de westkant van Amsterdam, pal tegen…
Voor de Universiteit Utrecht zijn wij betrokken bij de begeleiding van twee PhD’s. Deze twee PhD’s doen verschillende typen onderzoek naar…
Vanuit het raamcontract bij Staatsbosbeheer, waar wij vanuit de coöperatie Natuurmonitoring.nl in zitten, hebben wij in 2023 bijgedragen aan een aantal verschillende projecten. Wij nemen u nog graag mee welke projecten wij hebben uitgevoerd.
Edit: deze vacature is inmiddels vervuld.
Dactylis is op zoek naar een ecoloog met ervaring met het uitvoeren van flora- en vegetatiekarteringen, het schrijven van rapportages en dataverwerking in GIS. Hoewel veldwerk…
In opvolging van de kwaliteitstoets in 2017 mogen wij ook dit jaar voor Natuurmonumenten weer de kwaliteitstoets voor Zwarte Broek schrijven. Zwarte Broek is een natuurgebied gelegen ten zuiden van Nijkerk en kenmerkt zich door een natuurrijk cultuurlandschap met veel…
In opdracht van Natuurmonumenten hebben wij dit jaar de Harger- en Pettemerpolder op plantensoorten en graslandfase gekarteerd. Deze polder ligt..
Via de coöperatie Natuurmonitoring.nl vallen wij binnen het raamcontract van Staatsbosbeheer. Vanuit deze coöperatie voeren wij jaarlijks meerdere flora- en vegetatiekarteringen uit. De Utrechtse Venen is er daar…
In Zeeland karteren we dit jaar twee geweldige natuurgebieden. We voeren een vegetatiekartering uit op Plaat van de Vliet en de Slikken van de Heen, in opdracht van…
In opdracht van Natuurmonumenten voeren wij komend jaar een (SNL) flora- en vegetatiekartering uit te Vlietlanden. Dit waterrijke gebied is gelegen ten westen van Rotterdam en herbergt veel vochtige hooilanden en daarnaast een aantal…
1 februari is inmiddels voorbij, dat bekent dat van alle (SNL) veldwerkprojecten een conceptrapportage of definitieve rapportage is opgeleverd bij de opdrachtgever. Een paar van deze projecten zijn..
Met veel genoegen mogen we melden dat Jan-Willem Wolters per 1 februari is getart bij Dactylis. Jan-Willem is een ervaren ecoloog met een expertise op het gebied van…
De Natuurrapportage Zeeland 2022 is recent online gekomen. De rapportage bevat een overzicht van het natuurbeleid van de Provincie Zeeland met een focus op de…
In opdracht van Natuurmonumenten voeren wij een (SNL) flora- en structuurkartering uit in de Kortenhoefse Plassen, Horstermeerpolder en…
Voor de Provincie Zeeland schrijft Dactylis de Natuurrapportage 2022. Deze rapportage behandelt het natuurbeleid van de Provincie Zeeland, met aandacht voor…
De komende 5 jaar gaat Dactylis voor (en in) de provincie Utrecht het Landelijk Meetnet Flora (LMF) uitvoeren. Het LMF in Utrecht omvat ongeveer 600 pq’s die eens in de vier jaar worden gemonitord. De gegevens worden…
Een aantal van onze veldprojecten uit 2021 zijn uitgelicht in nieuwsstukjes of via linkedin, maar we doen meer projecten dan dat. Om een beeld te geven wat wij in een jaar uitvoeren hebben wij een overzicht gemaakt…
In opdracht van AQUON inventariseren we ruim honderd watergangen in het werkgebied van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en van waterschap..
In de periode eind 2018 tot en met 2021 hebben wij in een deel van de Vreugderijkerwaard op verschillende momenten…
In 2019 heeft Dactylis het basisdocument biodiversiteit Utrecht Science Park opgesteld in opdracht van de Universiteit Utrecht. Hieruit kwam onder andere naar voren dat…
In opdracht van Natuurmonumenten voeren we een gecombineerde flora- bosstructuur- en vegetatiekartering uit op landgoed Nijenburg. Dit landgoed is gelegen bij
Inmiddels zijn we een jaarlijkse vaste kracht voor het inventariseren van de macrofyten in het werkgebied van Waternet. In opdracht van Waterproef lopen we…
In opdracht van Natuurmonumenten voert Dactylis een vegetatiekartering uit in de Uitlandse Polder. Deze polder is gelegen ten zuiden van het dorp Callantsoog, direct naast het…
In opdracht van Staatsbosbeheer voeren wij een vegetatie- en florakartering uit in de regio Reeuwijk en…
Dactylis is op zoek naar een ecoloog met ervaring met het uitvoeren van flora- en vegetatiekarteringen en het schrijven van rapportages. Hoewel veldwerk een belangrijke…
Het Landelijk Meetnet Flora (LMF) van de provincie Gelderland is het grootste in omvang. Dactylis is gevraagd om een uitgebreide trendanalyse uit te voeren per habitattype. Hierbij wordt gekeken naar…
Flevoland kent een groot aantal bossen, verspreid over de provincie, verschillend in type en omvang. De provincie wil graag beter inzicht in …
De provincie Utrecht wil inzicht in de kwaliteit van de natuur in het beheergebied en heeft Dactylis gevraagd hiervoor een uitgebreide analyse te uit te voeren…